Villa Lavanda

Ik benVilla Lavanda Jenny Jenny de Nederlandse gastvrouw van Villa Lavanda en ik woon hier sinds 1997.

Bij het eerste bezoek aan de boerderij van onze huidige buren werden we direct verliefd op deze mooie plaats. In 2002 is Villa Lavanda gebouwd, op dat moment hadden we nog geen Bed & Breakfast in gedachten. Er is veel aandacht besteed aan het ontwerp, gebruik van materialen en de tuinen die Villa Lavanda omringen. We zijn kunstliefhebbers en dat zie je terug in Villa Lavanda. Het is gewoon heerlijk om weer op het platteland te wonen. Vroeger keken we vanuit het huis waar ik opgroeide uit over vele kilometers velden en in de verte zag je dan Rotterdam-Zuid. We zagen de Euromast boven Rotterdam uitgroeien en waren altijd bezig met alles wat groeide en bloeide in de natuur en dat heb ik hier terug gevonden. In de natuur is er altijd iets interessants te zien en ze vernieuwt zich steeds weer en dat interesseert me heel erg. Verder ben ik een groot liefhebber van Engelse en Scandinavische Detectives, zowel op TV als in boekvorm en lees ik iedere week minimaal 2-3 boeken. Ik kijk opnieuw de Nederlandse TV en geniet ook erg van de Engels programma’s over huizen kopen, bouwen of verbouwen. Ik blijf ook graag op de hoogte van de ontwikkelingen in Nederland. Wat boeken lezen betreft: Villa Lavanda is aan 3 zijdes omgeven door veranda’s en daar kun je echt heerlijk liggen te ontspannen als je eens besluit dat je even niet weg wilt en gewoon hier lekker relaxen. Met of zonder boek.

Villa Lavanda vanaf de Manege

Villa Lavanda is gelegen op het platteland en omgeven door mooie tuinen en fijne veranda’s. Op de overdekte veranda wordt meestal het ontbijt opgediend. De eerste verdieping is helemaal aan de gasten gewijd: er is een aparte gasteningang, waarvan je een sleutel krijgt, en en gemakkelijke brede trap naar de 1e verdieping. Hier zijn 3 gastenkamers, alle met eigen badkamer, en een gastenlounge.
Op de begane grond: aan de kant van de gasteningang de woonkamer, waar als het buiten wat frisser is of het ontbijt erg vroeg is bijv. omdat je een vroege terugvlucht hebt ook aan de eetkamertafel het ontbijt opgediend. Bij de andere ingang zit onze woonkeuken, de slaapkamer en het kantoor. In de semi-interrato op -1 de garage, de dispensa met wasmachine en droger en de voorraden, het DHZ lokaal en 2 kamers die gebruikt worden voor logerende familieleden en evt. helpers van Villa Lavanda.

Zonne-energie-het Milieu

Op het dak van Villa Lavanda zijn 24 fotovoltaici aangebracht. Die zijn sinds 17 februari 2016 aangesloten op het elektriciteitsnet en hebben tot op vandaag, 10 oktober 2017, geproduceerd: 15,53 KWh, dat is op jaarbases ongeveer 8,83MWh en de installatie is voor 6kWp. Dat heb je op een plaats met vele zonuren en panelen die 93% op het zuiden liggen. Volgens het dashboard van de panelen heb ik met de fotovoltaici tot nu toe aan CO2 uitstoot bespaard 6.087,442 kg.  Bomen geplant: 20,34 en gloeilampen van stroom voorzien: 47.058 voor een dag. Natuurlijk zijn in villa Lavanda alleen nog maar LED lampen te vinden. Tevens hebben we een warmtepomp gekregen en 2 nieuwe zonnepanelen voor warm water. Ook op de warmtepomp is weer de oude vertrouwde warmwater knop geïnstalleerd. Hiermee kun je vanuit alle badkamers in Villa Lavanda en vanuit de keuken direct warm water oproepen dat er dan na een minuutje is. Dat is ontzettend handig, maar ook goed voor het milieu, want het water wordt bij ons per tankauto gebracht en water moet je sowieso nooit verspillen. Doordat  je de productie van de de zonnepanelen via internet kunt zien, kan ik qua productie goed plannen wanneer het een handig moment is om bijv. de wasmachine aan te zetten.

Villa Lavanda draagt haar steentje bij voor het milieu:

Glas, blikken en plastic worden gescheiden weg gebracht en we hebben een grote composthoop, een wasmachine met Ecoprogramma etc. En het is niet alleen voor het milieu goed, maar ook een goede besparing. Gas voor verwarming is niet meer te betalen tenzij je in een dorp of stad woont en stadsgas hebt en elektriciteit is hier na Denemarken het duurste in heel Europa. Verder probeer ik waar mogelijk te repareren in plaats van nieuw te kopen en dingen zo veel mogelijk te hergebruiken.

De natuur rond Villa Lavanda

Het is hier een veilige en prettige omgeving, waar je kunt genieten van de rust, de vele soorten wilde bloemen en planten en de vele kleurige vlinders die op de lavendel af komen. Daar komen er veel Colibri-Bijen op af, een soort die op Wiki- pedia Colibrivlinder  genoemd wordt. Hier vind je ook een youtube filmpje.  Tussen april en september kun je ze dagelijks waarnemen bij ons. Verder zie je hier echt veel hagedissen rond het huis en ‘s-avonds de uilen, vleermuisjes en

De steenmarter Komt hier geregeld voor, maar afgezien van af en toe een doodgereden exemplaar op de weg, zie je ze zelden omdat het echt een nachtdier is. Als ik op het aantal doorgereden dieren moet afgaan, komen Vos en Steenmarter hier ongeveer in gelijke mate voor. Vossen hebben hun burcht in het stukje bos rond de molen. Toen het in de winter van 2017 zo ongewoon koud was hier (10 dagen -12 en veel sneeuw) kwam de vos hier dagelijks eten. Met een blikje kattenvoer en wat hondenbrokken kon ik hem in ieder geval een goede dagelijkse basis geven, want de sneeuw was zo hoog dat hij echt niet meer bij muizen of mollen kon komen. Geregeld kwam hij ook even naar binnen kijken bij de keukendeur. Na de ergste periode heb ik het weer afgebouwd, want ze moeten niet van mij afhankelijk worden.

Dassen heb ik hier maar 3 maal gezien in al die jaren en die waren helaas alle drie dood. Dat duidt er wel op dat het een zeer zeldzame verschijning geworden is hier. Maar toch, fietsende gasten zagen er op de kleine wegen wat meer en neef Jacco kwam er  afgelopen zomer ‘s-avonds toch één tegen op maar zo’n 2 km. van Villa Lavanda.

 

 

Villa Lavanda Murgese Paard bij Trulli

Murgese Paard en Trulli
De Murgese is een plaatselijk ras.

Jaarlijks passeren 2 x de kraanvogels op doortocht. De vossen  hebben hun holen in het bos rond de molen. Soms, als je eens rond 5 uur opstaat en een wandelingetje over de privé-weg maakt, kom je het gezin Vos tegen. De jongen worden zwart geboren en krijgen na enige tijd pas de roodbruine kleur van hun ouders. Verder kun je hier in de omgeving zien:  Sardijnse Ezels en de veel zeldzamere Martina Franca ezel en Murgese paarden.  In het voorjaar hoor je vaak de hop roepen. Een schitterende vogel die ik in Holland maar één maal heb gezien. Ze broeden in het stukje bos rond de graanmolen en komen ook geregeld fourneren rond Villa Lavanda en soms, als ze bezig zijn insecten en rupsen uit de droogstenen muren te vangen als ze jongen hebben, zie je ze voor je auto uit vliegen op de eigen weg. Kom je ‘s-avonds in het donker terug over de privé-weg,  vliegt er soms tussen de droogstenen muren door een grote uil voor je auto uit.

Eerst staan half februari de amandelbomen in bloei en de wilde krokussen en van  oktober tot april kunnen de wilde cichorei planten gesneden worden. Veel lekkerder dan de gekweekte.  Na enige tijd volgen dan  rond Pasen de wilde irissen en de wilde asperges, die de Italianen overal gaan zoeken. Ze zijn nergens zo dol op als  “zelf gezocht”. Rond die tijd zie je rond de grote buitenbak voor de paarden, waar mijn dochter geregeld Murgese paarden traint, ook de eerste wilde orchideeën. En in het najaar hoopt men natuurlijk weer op paddenstoelen. Je hebt dan eerst regen nodig en vervolgens zonnige dagen en dan gaat men op paddenstoelen jacht. Als je uit eten gaat probeer dan eens het traditionele gerecht “Fave en Cicorie”. Het is een antipasto (voorgerecht) en bestaat uit puree van gedroogde tuinbonen en daarbij wilde Cichorei (op de foto Palmino onze tuinman die ze oogst rond Villa Lavanda) en een sliertje goede olijfolie er over en evt. wat broodsoldaatjes er in. Echt heel lekker en een zeer traditioneel gerecht.

Ik maak je graag deelgenoot van de mooie natuur rondom Villa Lavanda.

Hier heb je alle voordelen van de rust van het platteland enerzijds en anderzijds is Noci met alle belangrijke voorzieningen dichtbij. Het vliegveld van Bari is slechts een klein uurtje verwijderd en dat van Brindisi is 1,5 uur rijden.

Chiatona bijvoorbeeld aan de Ionische kust is een half uur rijden en Monopoli aan de Adriatische Zee bevindt zich op 45 autominuten. Puglia en haar geschiedenis zijn heel interessant en ik vertel je daar graag meer over als je hier verblijft als onze gast.

Huisdieren

Onze honden waken goed over Villa Lavanda en vinden het gezellig als er gasten zijn.  Poes Spice begint ook al wat op leeftijd te komen (februari 2005) en sinds haar zusje enkele jaren terug is overleden is ze wat huiselijker geworden. Sinds september 2016 is er een nieuwe aanwinst: ineens was er een schuw piepklein poesje dat om hulp riep aan Spice. Ik heb haar langere tijd gevoerd onder een stapel dakpannen achter het huis, maar sinds januari 2017, gelukkig net voor die strenge vorst, is ze nu echt ingelijfd bij de huisdieren van Villa Lavanda. Ze heeft schitterende blauwe ogen  en heet: Gloria Victoria. Later nog kwam, na het overlijden van onze lieve Tijger, de Cane Corso:

Spits van Spitsbergen, zoals de meeste dieren van Villa Lavanda afgedankt door iemand anders. Qua ras is het een Segugio Italiano. Een kortharig jachthondenras, maar  dat vak gaat hij hier niet uitoefenen.  Verder schijnt dit ras ook goed te zijn in het opsporen van truffels, maar helaas die hebben we hier niet. Ik schat dat hij van maart 2017 is.

 

 

 

 

Grudsky waakhond Villa LavandaGrudsky is onze trouwe waakhond. Hij is hier sinds voorjaar 2014.

 

 

 

 

 

 

Poesje Gloria Victoria ligt het liefst op je paperassen of op het toetsenbord en zit de hele dag de lucertole (hagedissen) achterna in de zomer en vangt vele muizen. Ze was er ineens, ongeveer 5 weken oud, september 2016.

 

 

 

 

Poesje Spice is al wat ouder (ze is van maart 2005) en niet altijd meer gediend van de fratsen van Gloria.